Karın Germe(Abdominoplasti)

Karın germe ameliyatı nedir ve kimlere yapılır?
Abdominoplasti karın bölgesi estetik ameliyatlarından biridir. Karın ve bel bölgesindeki fazla dokular çıkarılır ve gevşemiş olan karın kasları gerginleştirilir. Karın bölgesinde yağlanması ve cilt fazlalığı olan, ayrıca karın kaslarında gevşeklik olan hastalar abdominoplasti adayıdırlar.
Karın germe ameliyatı öncesinde kilo vermek gerekir mi?
Abdominoplasti kilo verdirme ameliyatı değil, vücut şekillendirme ameliyatıdır. Her ne kadar fazlalık dokular çıkarıldığında 2-5 kg arasında doku eksildiği için bunu hastalara “sizi kilonuzdan kurtaracağız” şeklinde lanse etmek pek de doğru değildir. Obez hastalarda karın içi yağlanma da fazla olduğundan kilo vermeden gevşemiş olan karın kaslarını tam olarak toparlamak mümkün değildir. Ayrıca obez hastalarda, anestezi ile alakalı riskler artmakta, mobilizasyon daha geç olmakta, yara iyileşmesi problemleri ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bu nedenle bu hasta grubunda operasyon öncesinde kilo vermeleri istenmektedir. Kilo vermesi mümkün olmayacak derecede hareketsiz hastalarda yalnızca yüklerinin azalması için fazlalık dokuların alınması işlemi uygulanabilir.
Karın germe ameliyatı nasıl yapılır?
Karın germe ameliyatından önce ihtiyaç duyulan hastalarda tüm karın ve bel bölgesine liposuction yapılır. İç çamaşırının içinde kalacak şekilde karın alt kısmından boylu boyunca yatay bir kesi ile girilerek tüm cilt ve cilt altı dokular kaburgalara dek kaldırılır. Bu işlem esnasında göbek deliği bu kaldırılan dokudan ayrılır. Gevşek karın kasları dikiş atılarak gerginleştirilir.Göbek deliği altında kalan fazla cilt cilt altı dokular kesilip etılır ve kalan dokular gerilerek kesi hattına adapte edilir. Bu arada göbek deliğinin yeni yeri hesaplanarak delik açılı ve bu delikten tekrar dışarı alınarak dikişler atılır.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalıdır?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta önceden sigara bırakılmalıdır. Sigara yara iyileşmesi problemlerini arttıran en önemli etkenlerden biridir. Aspirin ve kan sulandırıcılar en az 1 hafta önce mutlaka bırakılmalıdırlar. Ameliyat planlanan tarihten 3 gün öncesinden başlanarak yumuşak gıdalarla beslenilerek kabızlıktan kaçınılmalıdır. Ayrıca oral lavmanlar (Fleet fosfo soda) ameliyattan önceki gece 2 defa alınarak barsak temizliği yapılması ameliyat sonrası erken dönemde çok büyük rahatlık sağlayacaktır.
Ameliyat öncesi kullanılması sakıncalı olanlar:

Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
Tüm zayıflama ürünleri
Karın Germe ameliyatları ne kadar sürer ve anestezi gerektiri mi?
           İşlem ameliyathanede ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Karnın büyüklüğüne göre değişmekle beraber 2-3 saat sürer.
Karın germe ameliyatından sonra ağrı duyulur mu?
Tüm kesi bölgelerine ve karın kaslarına uzun etkili lokal anestetikler uygulandığı için ilk gün çok ağrılı olmaz. Sonraki günlerde ise ağrıdan çok karındaki gerginlik hissi ve ddik duramama rahatsız edicidir.
Ameliyat sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat esnasında hastaya sonda takılır ve ameliyat bölgesine drenler yerleştirilir. Ameliyat bittiğinde karın bölgesine hastanın 3 hafta kullanacağı korse takılır. Hasta ameliyattan sonra 3. saatte yiyip içebilir. Kendini iyi hissettiğinde aynı gece mutlaka yürümesi istenir. İlk 1 hafta karın bölgesindeki gerginlik sebebiyle beli ve boynu eğik yürümesi istenir. Hasta ameliyattan sonraki gün sondası çekilip taburcu edilir. Drenler içinden gelen mayi azalıncaya kadar tutulur ve hasta eve drenle gönderilebilir.2 gün sonra pansuman açılarak banyo yapması ve sonrasında kontrole gelmesi istenir. Emilebilir dikiş atıldığından dikiş alınmasına gerek yoktur. 3 hafta sonrasında karın hareketleri hariç egzersizlere başlayabilir. 6. haftadan sonra herhangi bir kısıtlama uygulanmaz.
Ameliyatın Komplikasyonları nelerdir?
Pulmoner emboli en çok korkulan komplikasyondur. Bu risk obez, yaşlı, diyabetik ve sigara içen hastalarda daha yüksektir. Bu nedenle ameliyat akşamında hastadan mutlaka yürümesi beklenir. Yara iyileşmesi problemleri, kanama, doku kaybı karşılaşılabilen komplikasyonlardandır. Cilt altında sıvı birikimi ilk hafta sonrasında oluşabilmekle beraber enjektör yardımıyla kolayca berteraf edilebilen bir problemdir.
Sonuçlar kalıcı mıdır?
Ameliyatın sonuçları kalıcı olup ameliyattan sonra diyete dikkat edilmeyip aşırı kilo alınacak olunursa ve tekrar hamilelik yaşanırsa sonuçlarda bozulma izlenebilir.
Abdominoplasti gebeliğe engel teşkil eder mi?
Abdominoplasti ameliyatı tekrar gebe kalınmasına herhangi bir engel teşkil etmez. Ancak gebelik ameliyatın sonuçlarında bozulmaya sebep olacağından planlanan bir gebelik varsa, ameliyatın gebelik sonrasına bırakılması önerilir.

Güncelleme Tarihi 19.05.2022