Botox

Botoks estetik amaçlı kullanımı son yıllarda çok hızlı bir şekilde artmış Clostridium Botulinum isimli bakteriden elde edilen bir toksindir. İşlevi basitçe anlatılacak olursa uygulandığı bölgedeki kasları felç etmektir. Bu şekilde kullanıma ilk olarak şaşılık tedavisinde başlanmıştır. Sonrasında yutma güçlükleri ve spastik hastalıklara yönelik uygulanmıştır. Estetik amaçlı uygulamanın başlaması ile cerrahi dışı estetik alanında çığır açmıştır. Botoks aslen Allergan® firmasının ürettiği ilacın ticari adıdır. Daha sonra başka firmalar tarafından Dysport, Neurobloc gibi isimlerle piyasaya sürülen formları da mevcuttur.

Botoks nasıl etki eder?

Botoks uygulandığı bölge çevresindeki kaslarda geçici felç oluşturur. Yüzde sürekli mimik yapma ve istemsiz kas kasılmaları sebebiyle oluşmuş kırışıklıklar ve çizgiler, buna sebep olan kasların çalışamaması sebebiyle ortadan kalkar.

Botoks’un etkisi ne kadar devam eder?

Botoks’un etkisi kişiden kişiye değişmekle beraber 3-6 ay arasında devam eder. Uygulamadan sonra 3-4. Günlerde etki başlar ve 2. haftada en tepe noktaya ulaşır. 3. ayda felçli olan bölgede hafif kasılmalar başlar 4-6 ay arasında etki ortadan kalkar. 4-6 ay arasında tekrarlanması önerilir. Uygulamaların sonuçları arasında uygulama sayısı arttıkça farklılık oluşmaz ancak daha az dozlar aynı etkiyi oluşturmaya başlar.

Botoks yüzde nerelere uygulanır?

Botoks’un yüzde en öneli etkileri üst yüz bölgesindedir. Göz kenarlarında (kaz ayakları), Burun kökünde, alın bölgesindeki kırışıklıklar asıl hedeftir. Burunda gülme sonucu oluşan tavşan çizgilerinde, dudak köşelerinin yukarı doğru kaldırılmasında ve kas işlevinde artış sonucu oluşan burun ucu düşüklüklerinin kaldırılmasında kullanılabilir.

Botoks her kırışıklığı tedavi eder mi?

Botoks yalnızca kas kasılmaları ve mimikler sebebiyle oluşan kırışıklıkları azaltır. Yaşlanma ve cilt altı doku kaybı nedeniyle oluşmuş çizgiler üzerinde etkili değildir. Bu tip çizgilenmeleri olan hastalarda dolgu uygulamaları ile birlikte kullanılmalıdır.

Botoks terleme tedavisinde kullanılabilir mi?

Botoks ter bezlerinde de felç etkisi oluşturduğundan koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında da uygulanabilir. Daha seyreltik dozlarda daha geniş alanlara uygulanır. Aşırı terleme tedavisinde en sık kullanılan yöntemdir.

Botoks ile Migren tedavi edilir mi?

Estetik amaçlı özellikle alın bölgesine botoks yaptıran migren hastalarının baş ağrılarının da ortadan kalktığını bildirmesinden sonra bazı tetik noktalara botoks uygulanarak migren atağı sıklığı azaltılmaya başlanmıştır.

Botoks uygulaması ne kadar sürer ve nasıl yapılır?

Botoks poliklinik şartlarında kısa sürede yapılabilen bir işlemdir. 10-20 dk öncesinde lokal anestetik kremler uygulanarak uygulamanın vereceği rahatsızlık hissi azaltılır. Çok ince iğnelerle çeşitli noktalara uygulama yapılarak işlem yapılır. Uygulama sonrasında küçük kanamalara bağlı morarmalar olabileceği için öncesinde ve sonrasında buz uygulaması önerilebilir. Hastadan uygulama sonrası 2-3saat uzanmaması, mimik yapmaması ve ilk 3 gün hamam, sauna gibi çok sıcak ortamlarda bulunmaması istenir.

Botoks yüzü ifadesizleştirir mi?

Botoksta amaç yüzü ifadesizleştirmek değil, yüz ifadeleri ortaya çıktığında istenmeyen bölgelerde oluşan kırışıklıkların azaltılması ve yok edilmesini sağlamaktır

Botoks uygulaması bırakıldığında yüzüm normalden fazla kırışır mı?

Botoks yeni kırışık oluşumunu engellediği için böyle bir durum söz konusu değildir.

Güncelleme Tarihi 19.05.2022