Orta Yüz Gençleştirme

Orta yüz bölgesinde yer alan yapılar alt göz kapakları, yanaklar ve elmacık kemikleridir. Yaşla yanaktaki dolgunluk azalır, yanaklar aşağıya kayar, orta yüz bölgesi basıklaşır ve düzleşir. Yüz oval görünümünü kaybeder ve dikdörtgen bir hal alır. Alt göz kapağındaki torbalar belirginleşir, alt göz kapağı uzamış gibi görünür. Yanak ile göz kapağı arasında derin bir hat oluşur. Bu hatta gözyaşı oluğu adı verilir. Bu görüntü insanların yorgun ve yaşlı görünmesine neden olur. Ayrıca sarkan yanaklar burun ile dudak kenarları arasında iki derin çizginin oluşmasına neden olur. Bu çizgilere burun-dudak olukları (nazolabial oluk) adı verilir.

Orta yüz bölgesinde amaç kaybedilmiş olan yumuşak dokuyu yerine koymak, aşağıya doğru sarkmış olan yapıları yukarı taşımak ve bozulmuş olan alt göz kapağı-yanak ilişkisini düzeltmektir. Bu bölgede yapılabilecek gençleştirme işlemleri alt göz kapağı ameliyatı (alt blefaroplasti), endoskopik orta yüz germe, alt kapaktan yapılan orta yüz germe işlemleri, orta yüz askıları, yağ enjeksiyonları ve dolgular sayılabilir.

Orta yüz gençleştirme işlemleri ile ilgili sıkça sorulan sorular:

Orta yüz gençleştirme işlemleri kimlere yapılır?

Yaşı ilerledikçe orta yüz bölgesi basıklaşmış, yanakları aşağıya doğru sarkmış, gözyaşı oluğu deformitesi gelişmiş, dudak-burun olukları derinleşmiş kişiler bu tür ameliyatlara adaydırlar. Bu tür sorunlar daha çok orta yaşlarda belirginleştiğinden, yüz germe gerektirmeyecek durumda olan, ancak sorunları orta yüz bölgesine sınırlı 35-50 yaş arası kişilerde bu tür işlemler yapılabilir.

Orta yüz gençleştirme işlemleri nasıl yapılır?

Orta yüz bölgesinde orta yüz askıları ve doldurma işlemleri sıklıkla birlikte uygulanır.

·      Yanakta zamanla oluşan yumuşak doku kaybını gidermek amacı ile orta yüz bölgesine yağ enjeksiyonları yapılır. Yağ enjeksiyonları ile göz-yaşı oluğu deformitesi düzeltilir, yanaklar ve elmacık kemikleri belirginleştirilir, yüze tekrar oval bir şekil verilir, burun-dudak olukları doldurulur. Yağ enjeksiyonları dolgunluk vermenin yanı sıra, içerdiği kök hücrelerin fibroblastlara dönüşmesi ile kollajen sentezini de arttırır, cildin parlaklaşmasını ve gençleşmesini sağlar. İnce kırışıklıkları azaltır, gözaltı morluklarını azaltır. Genç hastalarda, orta yüz askıları yapılmadan, tek başına yağ enjeksiyonları yeterli olabilir. Gelişimsel olan orta yüzü basık olan genç hastalarda da yağ enjeksiyonları iyi bir seçenektir.

·      Alt göz kapağı cerrahisi (alt blefaroplasti) işleminde amaç gözaltında oluşmuş olan torbaların alınması, bu yağların gözyaşı oluğuna taşınması,  yanak ile alt kapak ilişkisinin düzeltilmesidir. Sıklıkla beraberinde orta yüz askıları ve yağ enjeksiyonları da yapılır.

·      Orta yüz germe (midface lift) işlemleri ya alt göz kapağı ameliyatı sırasında alt kapaktaki kesiden yapılır, ya da saçlı deriden yapılan kısa bir kesi yardımı ile endoskopik olarak yapılır. Göz kapağından yapıldığında kemik zarının (periost) altından ya da üzerinden yapılabilir.

·      Endoskopik orta yüz germe (midface lift) işlemi saçlı deride yapılan kısa bir kesikten sokulan kamera yardımı ile yapılır. Bu ameliyat sırasında genellikle endoskopik alın germe de yapılır. Gerekirse ağız içerisinden ilave bir kesi daha yapılır. Oldukça etkili bir yöntemdir, ancak çok uzun süren şişlikler ilk aylarda hastaları tedirgin edebilir.

·      Silüet askısı (Silhouette lift): Silüet lift orta yüzü bölgesini ameliyatsız askılamak amacı ile geliştirilmiş bir askı sistemidir. Saçlı deriden yapılan 1 cm’lik bir kesiden yüze gönderilen özel ipler yardımı ile orta yüz bölgesi yukarı taşınır. Daha çok ince ciltli ve orta yaşlı hastalar için uygundur. Yanağı yukarı çeker, dudak-burun oluklarını azaltır, çene kenarındaki yığılmaları azaltır. Lokal anestezi altında ve ofis şartlarında gerçekleştirilebilir. Beraberinde yağ enjeksiyonları da yapılırsa etkinliği artar. Etkisi birkaç sene sürer. Şişlik ve morarmaya neden olmaz. Hasta, ertesi gün günlük hayatına dönebilir.

Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, orta yüz gençleştirme işlemlerinde de ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:

·      Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),

·      Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,

·      Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler

·      Tüm zayıflama ürünleri

Orta yüz gençleştirme ameliyatlarında anestezi gerekir mi?

Yağ enjeksiyonları, alt göz kapağı ameliyatları, endoskopik orta yüz germe işlemleri ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir. Silüet lift ofis ortamında lokal anestezi ile yapılabilir.

Orta yüz gençleştirme ameliyatı ne kadar sürmektedir?

Yağ enjeksiyonları 45 dakika, silüet lift 30 dakika, alt göz kapağı ameliyatları ve endoskopik orta yüz germeler ise 1-1.5 saat kadar sürmektedir.

Orta yüz gençleştirme ameliyatları ağrılı mıdır?

Silüet lift ve yağ enjeksiyonları ağrısızdır. Endoskopik orta yüz germe işlemlerinden sonra hastalar gerginlik hissi ve ağrı duyabilirler, ancak ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir. Alt göz kapağı ameliyatları da ağrısızdır.

Orta yüz gençleştirme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?

Silüet lift işlemleri sıklıkla ofis şartlarında gerçekleştirilir ve hastalar hemen evlerine gidebilirler. Morluk ve şişme beklenmez. Yağ enjeksiyonları, alt kapak ameliyatları ve orta yüz germe işlemlerinden 3 saat sonra hasta yemek yiyip, ayağa kalkabilir. Genellikle 6 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hasta ertesi gün banyo yapabilir. Dikişler yedi gün sonra alınır. Yağ enjeksiyonları, alt kapak ameliyatları ve orta yüz germe işlemlerinden sonra uzun süren morluk ve şişlikler olur. Özellikle endoskopik orta yüz germelerden sonra şişliklerin tam olarak inmesi üç ayı bulabilir. Tüm yüz ameliyatlarından sonra olduğu gibi, ota yüz gençleştirme işlemlerinden sonra hastanın 3 ay boyunca kendisini direkt güneşten koruması gerekir.

Orta yüz gençleştirme ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?

Endoskopik orta yüz germe ameliyatı etkili bir işlemdir, sonuçları uzun sürelidir. Hastaları en çok rahatsız eden uzun süren şişliklerdir. Nadir de olsa asimetriler, dudak felçleri, yüz şeklinde doğal olmayan görünüm ya da yetersiz etki gibi sorunlar yaşanabilir. Felçler genellikle 2-3 hafta içerisinde düzelir. Alt kapak cerrahisinden sonra geç iyileşme, göz içerisinde konjuktiva ödemi, alt kapakta aşağıya çekme gibi problemler yaşanabilir. Bu tür sorunlar zamanla ya da ilave cerrahi girişimlerle düzeltilebilir. Yağ enjeksiyonları sonrasında şişlik ve morluklar olur. Göz çevresine ve elmacık kemiklerinin üzerine yapılan enjeksiyonların sonuçları kalıcıdır. Burun-dudak çizgilerine yapılanlarda bir miktar kayıp olabilir. Silüet askılarının etkisi birkaç yıl sürer. 

Orta yüz gençleştirme ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?

Endoskopik orta yüz germe işlemlerinin sonuçları kalıcıdır. Hastanın yaşı ilerledikçe yüzde bir miktar sarkma olur, ancak eski haline gelmez. Yağ enjeksiyonları göz çevresinde ve orta yüzde kalıcı sonuçlar verir. Burun-dudak çizgilerine ise sıklıkla tekrarı gerekir. Ancak yağ enjeksiyonları dolgu özelliklerinin yanı sıra, içerdiği kök hücreler sayesinde yüz cildinde kalıcı bir gençleşme ve tazelenme yapar. Silüet askılarının etkisi, cildin yapısına bağlı olarak birkaç yıl sürer. 

 

Güncelleme Tarihi 19.05.2022